Search This Blog

Dec 19, 2009

Tundri



Tundri su nastali 2004. godine u Vrbasu kada se nekoliko muzičara okupilo da napravi muziku za predstavu Hasanaginica, koja je trebalo da se odigra u izvodjenju amaterskog pozorista Vreteno, na pozorišnom festivalu posvećenom Dušku Kovačeviću u Banatskom Novom Selu.
U nastanku, grupa se sastojala od četiri instrumentaliste, koji bi u predstavi uživo izvodili muziku na sceni. Sticajem okolnosti predstava nije izvedena, ali je 7 kompozicija postalo temelj daljeg rada ansambla. Ubrzo se priključuju novi članovi. Probe postaju redovne, gotovo “ritualne” aktivnosti, a 10članu grupu sačinjavaju višegodišnji prijatelji, što u muzičkom show businessu nije praksa. (numere: Podne u Haremu, Hasanaga In Nagasaki, San Alije Djerzeleza, Svilene Bube Marka Pola, Povratak, Arkadijska Svadba, Pijana Bretanja).
Krajem 2004.godine ansamblu se priključuje i ženska pevačka grupa (5 devojaka članica vrbaske ženske pevačke grupe “Lastavice”), pevači solisti i gostujući instrumentalisti; nastaju nove numere (12+10, Vetar Nad Levantom, 69, Delfini, Gnomi na Pikniku, Voice of Khtugha, Opel Caravan) i ansambl po prvi put nastupa u okviru manifestacije “Dani Pabla 04” u Vrbasu, na sceni gradskog bioskopa.
Nakon uspešnog nastupa, ansambl dobija podršku lokalnog Sekretarijata za Kulturu, i organizuje se spektakularan koncert, kao kruna finalne večeri Festivala Poezije Mladih u Velikoj hali Centra za Fizičku Kulturu u Vrbasu (maj 2005). Koncertu je prisustvovalo više od 2000 ljudi. U toku priprema za ovaj spektakl ansamblu se pridružuje 30-člani hor pod vođstvom dirigenta i profesionalnog soprana Verice Pejić.
(numere koje izvodi hor: 7 na kvadrat, 2 + 2 = 3, Imagine, In The Forest, Stratospherer Village, Gnomi na Pikniku) Višegodišnji rad ansambla je do danas rezultirao kompleksnim muzičkim delom, pod nazivom Otkrivanje Tundrije" (Discovering Tundria). Autor svih kompozicija je Marjan Babić, kompozitor filmske i pozorišne muzike, edukovan u Londonu (London School of Creative Studies – Music for the Media).
Tundri od samog početka spontano rastu, verujemo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.
Pored savremenih instrumentata prisutni su tradicionalni instrumenti balkanskog podneblja od kojeg i crpimo nadahnuće. Interesantno je pomenuti ćemane, kaval, gajde, frule, mandolina, tarabuka, tapan....

Tundre čine:
Marjan Babić - Kompozitor - Klavijature, Harmonika, Frula, Kaval, Gajde ;
Nenad Karisic - Gitara; Maslak Marko - Bas Gitara; Pejovic Marko - Sitne Perkusije, Vrac;
Dakovic Ognjen - Perkusije; Bodonji Toni - Bubanj; Letvencuk Ivan - Tambura, Mandolina;
Nedic Predrag - Klarinet, Truba; Martinko Igor - Violina, Mandolina, Truba;
Nikolic Aleksandar - Klavijature; Basic Ksenija - Flauta; Satric Vladimir - Horna;
Necic Jovan - Gazda Joca,Čekić Milan - Dizajner Zvuka,Perovic Aleksandar -Dizajner Zvuka
Lastavice - Zenska Pevacka Grupa; Pejic Verica - Dirigent, Sopran * Mesoviti Hor




Muzika TUNDRI je produkt dugogodišnjeg istraživanja nacionalnog i internacionalnog tradicionalnog i modernog muzičko-scenskog izraza; žanrovski se temelji na obrascima balkanske muzičke zaostavštine, arhetipski dodiruje Vizantiju, Levantu, Srbiju, Tursku..., ali prevashodno je autonomna - evocira imaginarni ilinski svet furiozne deskripcije naglih preokreta. U pitanju je muzika koja nije striktno odredjena geografskim i kulturološkim determinacijama... Pre bi se moglo govoriti o stanju duha nego o noti prostora. Prisutne su reminiscencije na Vlašku ezoteriju, arapski sufi, panonski valcer, sefardski kletzmer....

Download link:

velicina fajla : 57,3MB
format : mp3 128kbps

No comments:

Post a Comment